Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/theme.php on line 508
Davannas resa grandisimo 2008 » Blog Archive » Götlamala

Götlamala

Inne på min jätteresas sista skälvande tio dagar! Och den första började riktigt jävla tidigt - 03:00 gick minibussen från Flores till mayaruinen Tikal. Så tidigt måste en gammal stenruin spruta fyrverkerier och bjuda på champagne för att imponera. Det gjorde inte Tikal. Och jag blev inte värst imponerad. Däremot var det många roliga djur därute i djunglen: grönnäbbade toucans, en halvtam näsbjörn, gurglande vävarfåglar och akrobatiska spindelapor.

Nästa ställe, Hotelito Perdido (länk), långt upp på Rio Dulce åkte jag till tack vare tips från Agneta. Tacktack för det, det var väldigt mysigt där i djungelbyn. Nybyggd och familjärt driven av ett ungt par - britten Chris och polskan Aska. Hos dem tog jag det rejält lugnt - läste böcker på bryggan, snorklade i floden och knäppte lite gitarr. Chris lärde mig spela Beatles Blackbird. Den låten är dessvärre det enda framsteg jag hunnit göra på guran. Att släpa med sig en sex kilos elgitarr var kanske lite onödigt, det ser till och med David nu. Men han kunde ju ha träffat djävulen på något av de många vägskälen, urskuldar han sig.

Livet ute i djungeln låter kanske puttrigt men det är på många sätt helvetets förmak. Hur värdparet klarar av det fattar jag inte. De bor helt isolerat. De har ingen kyl. De för en ständig kamp mot djungeln och den lika snåriga Guatemalska byråkratin. De jobbar ihop. Men de tjänar inte nog för att ha råd att åka hem till Europa. Inte för att de nånsin kan ta semester, de måste ju underhålla den ständiga strömmen av turister genom deras vardagsum. Svara på samma frågor dag efter dag. I evighet. Heta nätter utan fläkt. Och alltid denna fukt. Böcker sväller upp och möglar. Ens kläder blir aldrig riktigt torra. Det sista märkte jag extra tydligt när jag packade upp i Antiguas underbart svala och torra klimat. Mitt sista stopp på jätteresan.

Från kolonialstan Antigua gjorde jag ett par utflykter - en till ett kaffeplantage, där jag lärde mig skillnaden på arabica och robusta, och en till den aktiva vulkanen Pacaya. Lavaflödet var behagligt befriat från säkerhetsåtgärder och jag kunde gå/klättra så nära att skosulorna smälte! Farligt farligt men festligt festligt.

Nu har jag fått min dos av putslustiga guider för ett tag. Nu åker jag hem! Jag avslutar med några goda råd till blivande latinamerika-resenärer:

 • Ta med fler linnen än t-shirts. It´s hot hot hot.
 • Läs Magnus Lintons reportage-samling Americanos. Den ger massor av insikter om det latinamerikanska samhället.
 • Köp förihelvete inte svindyr TekTowel™. “Ultra-absorberande, snabbtorkande resehandduk i miniformat.” Pah! Snarare “stinkande, skräp-uppsugande trasa av plast som aldrig torkar”.
 • Malariatabletterna Malarone är ingen lek. Davids hals svullnade upp och han fick hög feber. Ta Klorokin istället.
 • Knyt ett snöre mellan din USB-pinne och din handväska. Så glömmer du det inte på ett internetcafé i La Paz.
 • Mp3-spelare som tål bad från brygga är bra att ha.
 • Dyra tyska vandrarkängor behövs inte på inkaleden. Inte om du inte behöver kängor för att gå i trapporna hemma.
 • Det är inga problem att flasha mobil, kamera eller smycken på stan. Att man blir rånad då måste vara en seglivad gammal myt.
 • En nödkassa på US$200 gömd i kläderna är onödigt. Speciellt när du glömmer att plocka ut dem när du lämnar in byxorna på tvätt. (Å andra sidan blev nog indianen som hittade pengarna, motsvarande två månadsinkomster, själaglad.)

Till sist, jag behöver din hjälp! Vad har jag missat för skön populärkultur hemma? Vilka skivor? Filmer? Böcker? Tv-serier? Och YouTube-klipp? Förlovningsmånga tips vill jag ha! Skriv nu genast, inte sen. Tack!

Kolla bilderna från Guatemala här! »

Kolla det sista lasset naturdjur här! »

5 kommentarer to “Götlamala”

 1. Jonne säger:

  Det enda ni har missat är ROCKBAND

 2. Lillasyster säger:

  Hej på er!

  Nu har ni ju tillomed hunnit förbi här och hade hårddisken hängt med så hade ni ju som sagt kunnat uppdaterat er på filmer för ett halvår.

  Men som plåster på såren så skickar jag en av mina you tube favvos
  http://www.youtube.com/watch?v=EqDZVJ6nZjU

  Kul att ser er på hemmaplan igen.
  Vi ses på midsommar.
  kram

 3. Sandra säger:

  Himla kul o se er i onsdags, bruna och fina som ni var :) Ska bli kul att höra vad Ulf o Birgitta sa när de träffade dig, David… Vi ses på midsommar, bye bye!

 4. Anders & Malin säger:

  Välkomna hem!
  Det har varit kjempemoro å följa eran resa och få se vad ni upplevde där på andra sidan av jordklotet. Men nu är ni hemma i Götet igen och det är minst lika moro!

  Hoppas vi kan ses snart!

 5. Agneta säger:

  Slutet gott, allting gott. Nu har jag last slutet pa Davannas historia i las americas.

  Tack for sovplatsen igar! (Min hogste chef blev inte imponerad av mina organisationsformagor… eller rattare sagt icke-existerande sadana!… hmm.. kanske ingen befodran snart!).

Lämna en kommentar