Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/theme.php on line 508
Davannas resa grandisimo 2008 » Blog Archive » Davannas belize it or not

Davannas belize it or not

Det var sorgligt på riktigt när jag till slut begav mig från paradisets West End. Å andra sidan kunde jag trösta mig med att skulle till Caye Caulker i Belize, en ö som vissa sagt är ännu bättre! En omöjlighet, såklart.

Tvådagarsresan till ön, via tröttsamma boarding-procedurer, speedboats och chicken-bussar, var seg som kåda. “Jag HATAR Belize!!” yttrades ett antal gånger. Men när jag väl var på plats på ön, med en Belikin i näven och en shrimps creol-style i buken så lät jag snarare “Jag älskar Belize!”. Landet är förresten en före detta brittisk koloni. Detta för med sig en enorm fördel jämfört med resten av centralamerika - plötsligt är alla backpackers sköna britter istället för amerikaner. Dessvärre kanske brits av det yngre gardet. Såpass att de gillade att leka “Sanning eller konka” och “Jag har aldrig…” Ajaj.

Great Blue HoleMen men, jag var inte här för att leka lekar utan för att dyka. Och inte vilket dyk som helst utan det världsberömda Great Blue Hole! Davids drömdyk. Det är ett jättehål mitt i korallrevet, bildat när en enorm undervattnisk grotta rasade samman. Tack till “naturvännen” Jacques Costeau som sprängde upp en båtkanal till hålet, genom korallerna(!). Dyket var fantastiskt! Frågan är om det berodde på haj-stimmet, de maffiga stalagtiterna eller kväveberusningen på 40 meters djup.

Jag gjorde fyra dyk till varav två var enastående bra och två var helt värdo. Alla var de minst dubbelt så dyra som dyk på Roatán. Trist. Så jag gjorde ett par heldags snorklingsutflykter istället. Med Raggamuffin Tours, jah jah. Seglingen till Hol Chan bjöd på den bästa snorkling jag nånsin vart med om - nurse sharks, rockor, turtlar, jätte-barracuda, en grotta att dyka igenom, muränor, svarta groupers med mycket mera! Men deras tur till Turneffe-atollen var däremot en katastrof. En och en halv timme i en liten motorbåt i grov sjö, bara för att komma fram till ett uselt korall-”rev”. Och guiden pekade ut självklarheter med ena handen samtidigt som han tjuvfiskade hummer med harpun med den andra. Enda behållningen var “borgmästaren” Milo som bodde ensam på en sandö med iguanor och sandflugor som enda sällskap. Men han hade rum punch!. Han berättade “I went to Belize City once, had to see a doctor. Too much rum”. Vi frågade om han hade nån fru “I used to. Too much rum”, sa han med ett glest leende.

Sen hade jag inte mycket mer på Caye Caulker att göra. Jag avslutade med en omgång full-mitt-på-dan inklusive misslyckade simhopp (till publikens jubel) vid The Drunken Clam. Sen åkte jag vidare.

Kolla bilderna från Belize här! »

1 kommentar to “Davannas belize it or not”

  1. Agneta säger:

    Jag alskar Belize jag me…. fast aven om dom pratar engelska sa fattar man ju oftast ingenting i alla fall! Ya man..

Lämna en kommentar