Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/theme.php on line 508
Davannas resa grandisimo 2008 » Blog Archive » Kristallklart bästa stället

Kristallklart bästa stället

Jag var måttligt imponerad av vad nästa land - Nicaragua - verkade ha att erbjuda. Så jag tog det radikala beslutet att spurta rätt igenom det och snabbt ta mig ut tillbaka till den karibiska kusten. Närmare bestämt till ön Roatán, en av Bay Islands:arna i Honduras.

Roatán hade jag tänkt stanna drygt en vecka men det var så grymt bra att jag blev kvar 17 nätter! Låt mig beskriva paradiset för er (det stavas West End):
När jag vaknat i min träbungalow (tänk stor lekstuga) går jag nedför en trägång genom trädgården som blomstrar av hibiskus och mangoträd. Efter bara 30 meter är jag framme i min “dive-shop” (Native sons) där jag kan bestämma vilka av de tre dyken som jag ska göra idag. Från dykstället är det inte många steg till stranden där dykbåtarna ligger och på vägen går man förbi byns bästa after-dive bar - Sundowners. Den halvmånsformade bukten kantas av en perfekt liten strand där vattnet alltid ligger spegelblankt. Solen går ner i havet rakt utanför. Korallrevet och den gamla ubåten(!) i bukten är perfekta för snorkling. Utanför bukten ligger fantastiska dykställen på rad och dykbåten behöver sällan åka mer än några minuter för att komma fram. Och kanske bäst av allt - ett dyk, inklusive allt, kostar 150 spänn!

Dykguiderna (alla är instruktörer!) var sjukt trevliga, även med dyk-bummarmått mätt. Och bra var de också. Jag gjorde nästan 20 dyk (var) och varenda ett gick till en ny “spot”! Och fiskarna verkar mindre skygga än på andra ställen, antagligen på grund av att West End varit marin park i många år. Till och med infödingarna i West End är sköna snubbar. Speciellt deras kreol-engelska med fraser som “Arright, bra?” och “Fer real, man”.  Enda hotet mot idyllen i West End är att den smittas av resorts-cancern som dessvärre tagit över helt i grannbyn West Bay. “The American way”, suck.

Minnesvärda saker ovanför ytan var poolpartyt med byns alla dykmästare (OC-känsla!) och sjukaste stjärnfallet -  som en vit nödraket som föll sönder i mindre orange-glödande bitar. Jag roade mig också med att hitta på nya slogans till de “assblaster”-starka chilisåserna de har i Karibien. Varför inte “My ass is bleeding to death sauce”? Eller “What´s that on the floor? Oh no, it´s my asshole sauce”. Eller “Sweet Jesus, why am I shitting out of my pee-hole sauce?” 

I det kristallklara (över 30 meter sikt) och trettiogradiga vattnet såg jag löjligt mycket häftiga saker. Mest unikt var nog (och se opp, nu blir det ganska internt dyk-snack) sargasso triggerfish, en jawfish med sina romkorn i munnen, juvenil spotted drumfish, en papegojfisk med en nästan lika stor remora på. Och på natten - fantastiska, självlysande strings-of-pearls (som något ur filmen The Abyss) och otäcka, närgångna bloodworms som exploderade när man matade dem till hjärnkorall! Bäst av allt var nog att jag vid ett flertal tillfällen fick äran att simma genom min östtyska divemasters varma kiss. Den sista dagen gav jag henne 500 spänn i dricks.

Kolla bilderna från Roatán här! »

Kolla de bästa av de 2938 undervattensbilder jag tagit i Karibien! »

8 kommentarer to “Kristallklart bästa stället”

 1. [david e] säger:

  när kommer DU hem???

 2. Davanna säger:

  Till Estockolmo den 3:e juni. Till Gotet torsdagen den 5:e. AR (after resa) pa fredag??

 3. Lillasyster säger:

  Vilka fina bilder ni tagit. Det är nästan nog för att göra någon sorts korallbok eller något. Jag kan komplettera med en bok “Våra vanligaste djur i svenska parker”. Där Engångsgrillen kommer att ta en given plats som en art som håller på att utrota den vanliga gråduvan. Även “Salongsberusad kubbspelare” kommer att finnas med. Vädret här hemma tillåter just nu gediget fältarbete:-)

  Vi ses den 4:de, då ska ni få middag och o:a och a:a over vår lägenhet. Magnus är bortrest så ni får hålla tillgodo med mig.

  kram

 4. Sandra säger:

  Ni kan få mig och Mats som bonus, vi kan fräckt bjuda in oss själv eller bjuda över er så har ni några blekfisar att flasha er solbränna mot! Roligaste bilden var helt klar kaos med nybörjardykare som flöt runt som små pimpkorkar :)

  Hoppas ni får finfina sista dagar på er resa och en bra flygtur hem, kram!

 5. Agneta säger:

  See you soon Johanna, da ska vi dansa polskor sa det ryker!

  Trevlig resa hem!

 6. David säger:

  Eeexcellent. Ses snart!

 7. Birgitta säger:

  Otroligt fina bilder. Jag skall helt klart använda dem i min undervisning. Vilken enorm mångfald!
  Vi ses på torsdag.
  Kram

 8. dive belize säger:

  dive belize…

  Belize is such a wonderful country, I have been diving and exploring there 5 times. This information is very educational. Thank you for posting it….

Lämna en kommentar