Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/theme.php on line 508
Davannas resa grandisimo 2008 » Blog Archive » Tänkvärda uppmaningar från David

Tänkvärda uppmaningar från David

Kanske har du som läser här tänkt på den miljöförstöring vi bidrar till genom vårt resande. Hoppas det. Jag har våndats. Hur kan man göra långa flygresor när man känner till dess bidrag till växthuseffekten? Bara våra flyg tur och retur mellan Europa och Latinamerika motsvarar den ökning av växthuseffekten som ett normalhushåll bidrar med under ett helt år! Skrämmande.

Folk flyger för mycket. Det är för billigt. Det är helt orimligt att medelsvensson har råd att ta familjen till Thailand vartannat år. Det beror mycket på att flygbränsle är obeskattat, vilket är helt ofattbart. Man bör vara glad om man får se Thailand en enda gång i sitt liv, som del av en unik långresa. Allt annat är ohållbart för jordens överlevnad. Världen borde gå samman och smälla på något liknande de 50% i skatt som Sverige lägger på bensin. Det hade gett resultat. Om vi inte slutar flyga som vi gör nu tror jag att vi kommer få se en hel del “intressanta” effekter på jordens klimat under vår livstid. Ett tydligt exempel: vi hade tänkt åka skidor på Chacaltaya i Bolivia men den glaciären, oförändrad i tusentals år, är nu borta sen fem år. Och det är bara början.

combating global warming mapJag önskar att det här fönstret i tiden, där man kan flyga sjukt billigt, stängs snart. Tills dess hoppas jag att alla tar sitt ansvar och klimat-kompenserar sina resor, i synnerhet flyg. Förslagsvis på climatecare.org. Pengarna går till återplantering av träd och dylika projekt. Lonely Planet kompenserar för alla sina medarbetare. Vi har betalat klimatkompensation för den här resan. Det kostade inte mer än knappa tusingen men om alla drar sina strån i bäckar små så. Kan du tänka dig att göra det nästa gång du reser? Kan du påverka ditt företag att klimatkompensera för anställdas resor?

Apropå resursslöseri så har du kanske så smått börjat ta in det faktum att vår jord inte klarar av att fler människor lever enligt västerländskt manér. Om Sydamerika och Kina följer samma industriutveckling och mål som oss är det kört. Nya ideal behövs och du måste hjälpa till att visa vägen. Ett av de enklaste stegen är att äta mindre kött. Nittio (90!) procent av energin i den mat vi ger grisar går åt bara för att de ska upprätthålla sin varmblodiga natur. Tänk på hur många fler munnar som kan mättas om alla åt protein direkt från de grödor vi nu matar köttdjuren med. Nya problem kräver nya lösningar, som flickan sa. Och det finns massor av köttlika produkter för ändamålet - sojaprodukter, Quorn, Tzai, Istället för kyckling, Istället för bacon med flera. Vi måste dra ned på den onödiga lyx det är att äta kött. Men vi äter mer kött än nånsin, vilket är helt bisarrt. Vi behöver inte göra det. “Men det är ju så gott.” Vi har inte råd med sån lättja längre.

Klimatkompensera varje flygresa du gör! Ät mindre kött. Håll tummarna.

Läs mer här:
Klimathotet.net - Boskapsuppfödningen står för 18 procent av växthusgaserna
Stockholms Fria Tidning - Köttkonsumtion är ett förbisett hot mot miljön
Folkets Nyheter - Köttkonsumtion större miljöhot än bilism

4 kommentarer to “Tänkvärda uppmaningar från David”

 1. Johanna säger:

  Heja David!!!

 2. Birgitta säger:

  Mycket tänkvärt. Man vet allt detta men… det är knivigt att dra kosekvenserna.
  Bra son och välkommen hem.

 3. Agneta säger:

  Tyvarr sa funkar inte de klimatkomensationerna som foretag och manniskor gor genom att plantera trad till att stoppa den klimatforandring som nu hander. Att fa gott samvete genom att plantera nagra trad loser tyvarr inte miljoproblemen i sig, och det har blivit valdigt trendigt speciellt bland foretag att havda sig vara “carbon neutral” genom att planera trad etc.

  Det ar som att ata en massa chokladtarta men sen intala sig att om man bara ater lite frukt ocksa sa satter sig inte alla tartkalorierna pa rumpan!

  Visst, tradplantering och andra iniativ ar bra men att fokusera pa det ar fel da det inte stoppar nagonting.

  puss o kram!

 4. David säger:

  Det ar klart att man far plantera en satans massa trad for att bli CO2-neutral. Ingen kan bli det. Finns det foretag som havdar att de ar det?

  Fler konkreta forslag pa vad man som individ kan ta sig till mottages tacksamt!

Lämna en kommentar