Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/theme.php on line 508
Davannas resa grandisimo 2008 » Blog Archive » Redigt i Costa Rica

Redigt i Costa Rica

I ingenmansland, på väg in i “Rika Kusten” gav jag mina pass till en Cheech&Chong-snubbe som lovade att fixa oss förbi den långa kön in i landet för tio bucks. Han försvann och tiden gick. Oron började klösa sig uppåt längs ryggraden. Men han kom tillbaka och jag pustade ut. Det vore väl fan om jag råkade ut för något här, i latinamerikas mest uppstyrda land. Det gjorde jag inte heller, det blev inte mer spännande än såhär.

I karibiska kustbyn Cahuita tog jag några Imperial på stans festligaste bar som såklart bara spelade reggae-klassiker. Och då menar jag inte sköna Justin Hinds & The Dominoes, Derrick Morgan eller Lee Perry utan sönderspelade Absolute-reggae-hits med Bob Marley och den jäveln med UB40. Konstigt nog verkade lokalbefolkningen älska det, de jazzade som en röd-grön-gul yrvind. Då slog det mig - det här är PRECIS som Heineken-reklamen (länk ») De till och med drack Heineken! Och jag fick det på bild! Skulle inte förvåna mig om de utstuderade pastisch-reggae-killarna här var prostituerade åt cougars från Jänkeland. Och alla heter de antaligen Dexter St. Jock.

När jag var som mest uppe i att smygfota hela den konstlade härligheten såg David ett bekant blekansikte mitt på dansgolvet -  det var Maria Gustavsson från Floda! Bisarrt sammanträffande! Som sig bör på långresor. Hon var på några veckors semester med sin kompis Kina. I fyllesnackets crescendo bestämde vi att mötas upp dagen efter och kanske till och med slå följe genom Costa Rica. Och så blev det faktiskt!

Först gick vi en slinga i en fantastisk nationalpark där vi såg vrålapor, kapuchinapor och sengångare. Sengångare förresten, alla parker i Costa Rica skryter om dem men vadå liksom!? Jag tror inte jag kan tänka mig ett tristare däggdjur. De är bara snäppet mer sevärda än torkande färg. I parken hann David även med lite illegal protest-snorkling på korallrevet. Egentligen måste man nämligen ha både guide och flytväst för att få snorkla där. Det är såklart bra regler riktade mot korkade amerikaner med de väckte ändå en del associationer till pisstråkiga svenska gråsossar som vill försvåra allt som är roligt. Vad är det för fel på frihet under ansvar?

Efter en stadig frukost bestående av kaffe, juice, gott fullkornsbröd (sällsynt) och löskokt hönsmens äntrade vi tjejernas hyrbil. Den rosa kosan styrdes mot Puerto Viejo, där den byttes mot fyra cyklar för en dygnsutflykt till Manzanillo. Där snorklade vi på eftermiddagen och på natten betalade vi “genom näsan” för att åka och kolla på äggläggande jättesköldpaddor.

Man var tvungen att hyra guide, man fick inte ha några ljusa kläder på sig, ingen myggspray och inte ta kort. Man fick inte ha ficklampa, inte prata för högt och man fick inte dricka öl (vi smög dock i oss några stycken). Sen satt vi på den månskensbelysta kolsvarta vulkansandstranden och gjorde absolut ingenting förutom att åldras tre-fyra timmar. Det finns gott om volontärer här som gör detta varje natt, i typ fem veckor - oerhört imponerande! Lyckligtvis var vårt vak inte förgäves, vi fick minsann se en 1,5 meters padda förlossa ett antal ägg. Det visade sig att hon visst inte alls var så sänslig som man kunde tro. Under den två timmar långa proceduren stod vi 30 turister runt henne på stranden och snick-snackade. Och fyra biologer knyckte äggen ur gropen hon grävt. De till och med mätte något i pruppen på henne utan att hon märkte nåt. Det är nog som jag alltid misstänkt, reptiler är dumma som spån.

Det utdragna värpandet var ärligt talat lite segt så jag började kommentera volontärerna. Johanna sa “Kolla han praktikanten där, han får bara anteckna, inte ens komma i närheten av henne.” David: “Ja, fyfan, det ser ut som ingenjörsjobb, fast tråkigare!” Det visade sig såklart att han var svensk, och jag som stått precis bredvid honom och orerat. Suck, att man aldrig lär sig.

Kolla de första bilderna från Costa Rica här! »

6 kommentarer to “Redigt i Costa Rica”

 1. Ulf säger:

  Hej på er,
  Johanna, nu får du övertala “den vildvuxne” att gå till en frisör. “Ronaldo-frisyr” kanske? En sak är dock klar…”tomteröstningen” är i år överflödig.

 2. Christine, Thess syster säger:

  Hejdu!

  Följer denna sida med stort nöje. Undrar bara om du inte såg texten på cigarettpaketet? Tyckte den var väldigt underfundig :)
  Ha det så bra och jag är inte alls ett endaste dugg avis på er!

 3. Per och Elisabet säger:

  Kan ni inte fortsätta skriva dagbok när ni kommer hem? Det är lite som att prenumerera på en tidning att vänta på att få läsa det ni skriver! Att sedan planera för egen tältsemester i Norge känns på något sätt lite fjuttigt!
  Kram

 4. Maja säger:

  Hej!
  Ni har det bra ser jag. Jag har det bra ocksa. Igar var det fodelsedagspartaj for mig hemma hos Julia. Det var himla roligt :) Idag var jag till en jattestor nojespark med karuseller. Det sag kul ut men oturligt nog regnade det sa de flesta karuseller var stangda. Miami pa fredag, NY med Lisa tisdagen efter och sedan pa torsdagen kanske en liten roadtrip.
  Ha det! Kram pa er

 5. Jack säger:

  puerto viejo costa rica…

  There is only one way to skin this critter, and that is a whole lot of anger and rage….

 6. cahuita costa rica säger:

  cahuita costa rica…

  Very well written. Thank you for the information. I have been traveling to Central America for many years and it is one of my favorite places……

Lämna en kommentar