Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/theme.php on line 508
Davannas resa grandisimo 2008 » Blog Archive » Cusca till Machu Picchu

Cusca till Machu Picchu

Inka Exress - bara namnet på bussen till Cusco borde förvarnat mig om kommersen. Men jag blev ändå chockad av mängden färgglada profitörindianer och deras oändliga ullprodukter på de tre stopp vi gjorde. Högsta kvalitet av ull är “alpacka baby” men på sölig indianengelska så låter “alpacka maybe” likadant. Clevah!

Och väl i Cusco blev jag formligen anstormad av horder av inkastare och uttjatare som vädrade färskt turist-kött. Det märks att de har viss rutin att profitera på oss turistas här. Och turistas finns det gott om eftersom Cusco är utgångspunkten för alla utflykter till Machu Picchu - höjdpunkten på sydamerikaresan för många och en sevärdhet som INGEN hoppar över. Inte heller jag, jag gick till och med den klassiska fyradagars Inkaleden dit. Vandringen bestod av mig, 13 amerikaner (suck, bräkande amerikanska är ju för tröttsamt), 2 guider och 20(!) bärare. Vi hade det bra ordnat för oss - på varje sträcka sprang bärarna förbi oss och fixade mat och boende i förväg! Därmed inte sagt att knatandet var busenkelt för oss gringos. Den värsta dagen klättrade vi från 2800 m till högsta passet på 3850 m och ner igen. OCH upp till näst högsta passet på 3615 m och ner igen! Pust, flåås! Lyckligtvis var jag i betydligt bättre form än de många gamlingar jag passerade på vägen. De hade antagligen gått på myten om att ett par timmars stavgång i veckan gör under för konditionen. Det gör det inte. Nu fick de tyvärr lära sig det den hårda vägen.

Oftast vet inte folk vad som är bäst för dem. Det vet däremot David så han hade anmält även Johanna som vegetarian till den här vandringen. Och hon orkade inte förklara för alla hur det låg till utan spelade istället med. En kul situation uppstod när Amanda råkade lägga en kycklingfilé på Johannas tallrik. Eftersom hon trodde att Johanna blev äcklad frågade hon förskräckt “Are you gonna throw up now?” Men snarare vattnades det i munnen på Johanna som sammanbitet skickade kycklingen vidare till en köttätare.

En riktigt sorglig sak hände på vandringen - två av Davids bästa vänner dog. Hans kängor från lumpen alltså. Helt plötsligt och alldeles oväntat bara sprack båda sulorna och började blöda svarta plastflingor. Snyft snyft, dessa de bästa av skodon, kronans bästa persedlar, alltid med perfekt klimat - precis som Hawai’i. Men efter tolv års trogen tjänst och nästan lika många Roskildefestivaler var det kanske dags. Med hjälp av silvertejp kämpade kängorna ändock tappert genom moln- och regnskog till målet Machu Picchu. Hade det inte varit eldningsförbud där hade de fått nådaskottet och sen en värdig begravning. Nu kanske en indian får försöka laga dem men de blir sig aldrig lika. En skos själ sitter som bekant i sulan. Rest In Peace, kära vänner.

Så, nu har David ordbajsat klart om sina kängor och nu är även Johanna med på det som skrivs. I Machu Picchu (”gamla berget”) beundrade jag äntligen de galet välbyggda stenbyggnaderna från Inkarikets höjdpunkt (nångång på 1500-talet). Men likt en älgtokig tysk i Hagfors lade jag minst lika mycket tid på att beundra de vilda lamorna som drog omkring. Det gjorde tiden för mig knapp att hinna upp på Wayna Picchu (”unga berget”), det som syns i bakgrunden på alla vykort. Men Johanna tog täten och rusade upp oss till den oförglömliga utsikten. Inget för höjdrädda!

Med värkande vader stapplade jag sen runt de sista dagarna i Cusco (och Sydamerika för den delen!) och kollade in lite av varje. Påskmiddag med dansuppvisning, teater i Cirque du Soleil-stil och ett säljsnack med en äkta shaman! Denna spattiga gamla indianhippie, med pliriga ögon, skitigt blonderat hår, tajta pyjamasbyxor och tilltuffsad skinnpaj, använder San Pedro-kaktus och ayhuasca-avkok för att hjälpa människor att hjälpa sig själva. Kanske lite som hur psykologer på 1900-talet tog hjälp av kokain och senare ecstasy i terapiarbetet med sina patienter. Intressant snubbe var det i vilket fall. Men istället för en tripp till högre höjder med shamanen så tog jag flyget vidare till Panamas lågland.

Kolla bilderna från Cusco, Inkaleden och Machu Picchu här! »

4 kommentarer to “Cusca till Machu Picchu”

 1. Lillasyster säger:

  Hej på er!

  Vilka roliga bilder. David, du börjar likna Tom Hanks i Cast away:-) Frågade ni killen med rumpan i nyllet om han någonsin reflekterade över de håriga benen? Han såg inte så observant ut. Här hemma så har våren kommit på allvar så det är perfekt att komma hem snart. I helgen ska jag hälsa på Frida i Skövde, en mysig helg på landet trodde jag men som nu utvecklats till att vi ska hjälpa till att rensa ut hennes jävla lada med 30 å gammalt hö. Som plåster på såren så ska Magnus åka till Malta i helgen och “jobba”. Jo tack, olika falla livets lotter.

  Kram

 2. Sandra säger:

  Marsvinsätarfestival? Vad händer…? Hur kan det finnas en sådan styggelse?

  Sköna bilder och text! Tyvärr gör de att det känns ännu segare att inne på kontor just nu med solsken utomhus :(

  Men ni verkar ha en jävligt najs resa, det kommer definitivt bli copycat på den! Planen för helgen är att grilla en stor bit ko, men det är väl bara Johanna som kanske längtar hem lite då? Grillad ko och kall öl på en brygga i Sverige, det får bli höjdpunkten denna veckan. Ha det bra, kram!

 3. Le Lars säger:

  Jisses sicka granna bilder Davve! Riktigt kul bildtexter också! Vad är det dom har emot marsvin i den där regionen? Har de för många av dem?
  Nu ska strax Nikon och jag iväg ut i solen och slita ut mellangården en smula. Ha det gott!

 4. Per och Elisabet säger:

  Fantastiskt fina ” mitt i naturen” fotografier.Hemma har vi sjungit in våren, eldat och skjutit av fyrverkerier i Ölmhult.

Lämna en kommentar