Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/theme.php on line 508
Davannas resa grandisimo 2008 » Blog Archive » Sönderfrätt näsa hos Luis och Juan

Sönderfrätt näsa hos Luis och Juan

I Uyuni finns bara en sak att göra - snorta kopiösa mängder av kontinentens bästa kokain. Nä, skojja bara, “organisera jeepsafaris” menade jag såklart. Det finns sjukt många att välja mellan och det är svårt att veta vilken som blir bra eftersom guider och förare hyrs in unikt till varje tripp. När Lonely Planet (Bibeln) utnämnde Esmeralda Tours till en av de bättre så poppade det genast upp andra med snarlika namn; Sandra, Pamela, Diamante och Andrea Tours. Jag gick inte på den lätte utan följde mottot att det som är dyrare borde vara bättre. Efter ett antal höjda ögonbryn från försäljarna som jag ratade (p g a för låga priser!) så hittade jag OASIS Tours som tog US$100 (mot normala 75) för en tredagars-tur.

Taktiken funkade bra. Jag fick stans bästa guide - Juan. Han kunde allt om sevärdheterna på engelska. Han läxade till och med upp mig på Europas geografi! Föraren i min jeep, Luis, var även han en klippa. Carlos i andra bilen däremot, ajajaj. Mer om honom senare. I gruppen fanns även kockan Juanita, det trevliga paret Nina och Matthew från jänkeland, Emmanuela den småkonstiga missionären från Österrike, tre-fyra stycken oskiljbara schweiziska killar med fula fiskemössor och ytterligare ett svenskt par - Sofia och Olle. Den senare fick mig att börja tvivla på vad jag trodde var en naturlag - att de flesta unga svenskar är hyfsat bra på engelska. Olles svengelska haranger var så pinsamma att det inte ens var roligt. Däremot så tar Emmanuela en kvalplats till Resans mest korkade fråga: Hon frågade jänkarna “Do you have mountains like these in America?” Nä, hela USA är platt som Danmark vetladu!?

Utflyktens höjdpunkt var såklart saltöknen. Den är den  största, högsta, plattaste, saltaste, vitaste, mest vältränade och så vidare saltöknen i världen. Riktigt bisarr upplevelse, speciellt när vi kom till kaktusön som låg mitt i alltihop och låtsades som ingenting. Den första natten sov vi dessutom i ett ”salthotell” Som ishotellet i Jukkasjärvi men uppbyggt av saltblock istället. Inte undra på att slemhinnorna i min stackars snok var helt förstörda efter all torr, tunn och kall luft.

Resans enda finne i röven var Carlos. Loco Carlos som vi kom att kalla honom. Suck, vad trötta vi blev på denna hetsiga lilla spanjack iklädd välstukad kepa och italienska räser-handskar i kalvskinn. Liten kuk hade han säkert också med tanke på hur han skulle prestera bakom ratten. Direkt från start satte han av i värsta Paris-Dakar-farten. Efter 15 minuter på rejält gropig grusväg pajade motorn, föga oväntat. Men med hjälp av oss i följebilen så fick de igång den igen. Och car-killer Carlos drog iväg i ett moln av salt! Senare, när vi för en gångs skull fick känning på honom såg vi att höger bakhjul wobblade rejält. När han väl stannade visade det sig att han hade kört av tre av fem bultar på hjulet! Det tog halva natten för guiderna att fixa den biffen. Men tror ni att Carlos lärt sig sin läxa? Nä, på den sista dagen lyckades alla Toyota Landcruisers största skräck även få till en punktering. Carlos hade garanterat legat bra till i VM i taxi(jeep)-bus (länk).

Kolla bilderna från jeepsafarit här! »

6 kommentarer to “Sönderfrätt näsa hos Luis och Juan”

 1. Cicci säger:

  Glad Påsk Davanna! Måste bara tacka er för att ni förgyller min tillvaro med era täta uppdateringar, jag blir lika glad varje gång jag får ett mail. Ni verkar ha det sjukt kul!:) Vi här hemma i kalla norden (det är snö och svinkallt! Brr!) blir t.o.m lite varmare av att få följa med er på resan. Ser fram emot nästa story!
  /Kramar Cicci

 2. Agnybangny säger:

  BÄSTA fotona hittills!! Vilken utsikt!

  Glad Påsk till er härifrån Karlstad - här har det varit påskparader och partaj hela helgen - min bror tuppen vann bästa utklädda ha ha! Nu har jag ont i magen efter för mycket smågodis och leverpastejsmörgåsar så det är väl för väl att man åker tillbaka till Londres imöra.

  Ni blev återupplivade efter kokaöverdosen då antar jag.. Smaka det gott… haha kanonkul! :)

  puss o kram

 3. Per och Elisabet säger:

  Hej . Himla roliga reseskildringar. Finns det någon Landroverklubb i Sydamerika eller kör alla Toyota Landcruicer, som Carlos ? Här hemma slog Färjestad ut Frölunda i SM-kvartsfinalen. FBK möter LHC i semifinal. Annars allt väl.

 4. ulf säger:

  Hej pa er,
  Fantastiska bilder fran saltoknen. Texten var lite val brutal. I kvall reser vi vidare till Saigon.
  Ha det gott.

 5. David säger:

  Texten var inte alls brutal. Det kommer varre :)

 6. 08oan säger:

  Grym stjärna!

Lämna en kommentar