Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/huggse/public_html/davanna/wp-includes/theme.php on line 508
Davannas resa grandisimo 2008 » Blog Archive » Brasiliens vilda blötmark

Brasiliens vilda blötmark

I slutet av februari lämnade jag civilisationen och åkte ut i Pantanal - världens största våtmarksområde. Här skulle spanas djurliv! Men på grund av regnperioden såg jag till en början mest ösregn, lera och sjuukt mycket mygg. Myggjävlarna hade dessutom inte minsta respekt för varken myggA, dagsljus, djungelolja eller jeanstyg! Jag samlade lätt på mig flera hundra stick under de tre dagarna. När Johanna var tvungen att kila ut i bushen vid “Mosquito beach” fick hon dessutom en hel drös stick på ställen där solen sällan skiner. Hon hade behövt fyra armar för att kunna värja sig ordentligt.

Jag bodde oerhört naturnära, vid en flod mitt i värsta fågelskådarparadiset (650 fågelarter!). David blev lite sugen på att ta upp den hobbyn också. Tack Enström, för kikaren! Själva sovandet skedde i hängmattor i en slags lada med myggnät istället för fönsterglas. Det var mäkta mysigt att somna in till ljudet av formel1- och synthtrums-grodor: “weooiiiii weooiiii” och “bpooi bpooi”. Riktigt så idylliskt var det iofs inte för David som inte kunde somna i värmen utan drev runt som ett spöke halva natten. Det var förundrande hur temperaturen verkade stiga fem grader till så fort moln drev in och lade sig som ett lock över det redan svettiga landskapet.

Det var lite Mästocka-känsla på de schemalagda dygnen i Pantanal. En dag gick jag upp 03:30! Men å andra sidan behövde jag inte lyfta många fingrar, det var mest att sitta på röven och spana och skåda efter exotiska djur. Och jag såg massor; bland andra kajmaner, vrålapor, kaptensapor, jätteutter, vildgris, kapybaras, kungsfiskare, papegojor, parakiter och en massa andra skumma pippisar. Apropå kapybaras, världens största gnagare, så tänkte jag introducera ett nytt stående inslag: tävlingen Resans mest korkade fråga. (tutelituuut!). Första tävlande är Georgina från England som frågade guiden Sandro angående kapybaran: “Can they breathe underwater?” Hepp, där satt den! Det vore nåt - ett jättemarsvin med gälar! David lyckades som väl var få sitt irriterade stön att övergå till något liknande en hostning.

En eftermiddag fiskade vi pirayor! (Oroa er inte för økologin, det finns redan för många pirayor eftersom deras främsta predator kajmanen har tjuvjagats.) Fiskandet gick hur bra som helst och vi fick både vit, gul och lila piraya. Sen åt vi upp dem, muhaha! Det kändes inte mer än rätt med tanke på hur mycket pantanal-myggorna ätit av oss.

Häst-ridningen var också minnesvärd. Ingen reflexväst här inte; inte ens hjälm. Femton sekunders instruktion och sen gav vi oss av i galopp genom bushen. Så gick det som det gick också - en ung israelit kastades av i ett buskage och en portugisisk herre rasade av framför benen på sin häst och blev närapå ihjältrampad! David säger: Näfan, tacka vet jag fem och en halv hästar i en MT5:a. Johanna säger: Trevligt men man blev ändå lättad när det var över.

I vilket fall kan jag verkligen rekommendera Indiana Tours. Ta ett snack med den schweiziska tanta Claudine på busstationen i Corumbá!

Kolla bilderna från Pantanal här! »

12 kommentarer to “Brasiliens vilda blötmark”

 1. Lillasyster säger:

  Hejhej!

  Vilka djävulska mygg det verkade va, med tanke på att jag får myggbett stora småkakor så gjorde jag en snabb uppskattning att Pantanal inte verkar vara stället för mig. Men ni verkar ju ha grymt kul:-). Jag och Magnus flyttade in i det nya hemmet i helgen, flytten gick jättebra men nu går man med en miljon olika grejer som behöver fixas och då inga av pappas bygg och fix talanger verkar ha gått i arv till mig så känns det lite jobbigt minst sagt. Men kul samtidigt, när ni kommer hem har vi förhoppningsvis kommit iordning.

  Kram

 2. Birgitta säger:

  Tack och lov att ni kom levande ifrån hästturen.Oj. 650 fågelarter. Vi kan “skåda” tillsammans du och jag David.
  Våren har kommit långt. men.. som vanligt regnar det.
  Självklart har jag redan packat inför vår resa nästa torsdag till Vietnam.

  Sköt om er.
  Kram M

 3. Agneta säger:

  Ett ord till er:

  DEET!

  Mygga är i amatörklass i jämförelse med detta gift..

 4. Stefan säger:

  Bra jobbat! Död åt pirajorna!

 5. Bo säger:

  Piraya är en mört med bra P.R.

 6. [david e] säger:

  mästocka-känsla minsann? regnar det underifrån i sydamerika också?

 7. Sandra säger:

  Meh, vilka små smala och skraltiga pållar. Ni får hänga med mig och rida på rejäla svenska halvblod, då blir det åka av! :)

 8. Per och Elisabet säger:

  citat ur bra böckers lexikon: “Pirayan kan med sina kraftiga käkar och vassa tänder hugga köttstycken ur ett stort däggdjur, så att offret efter några få minuter omkommer av lemlästning eller blodförlust.” Ett litet tips: bada inte på samma ställe ni fiskar!!!
  Häftiga bilder! Ha det fortsatt lika bra!!
  Kram från Per o Elisabet

 9. David säger:

  Ser fram emot att se er etage-lya, syrran! Sag till om vi ska kopa med nagra skitfula indiansouvenirer som ni kan dekorera med. Typ bruna jattebestick av tra eller sa.
  Haha, ni har packat redan ja, mamma -brabra, det ar ordning pa er. Ha det kalas i Vietnam! Fastna inte i nan gook-tunnel.

  Agneta: Det ar DEET i myggA! Bara 20% iofs. De brydde sig inte alls! Vi ska ut och leta efter en illegal med 50% DEET nu. San som branner hal pa huden.

  P&E: Vi badade minsann i samma vatten som kajmanerna och pirajorna. Men sa lange man inte har et blodande sar sa ar det lugnt, sa guiden. Johanna var inte helt overtygad och gick upp ganska snabbt.

 10. Davanna säger:

  Wohoo, jag hittade en med 98,11% DEET!! Det borde halla malaria-mosquitosarna i Centralamerika stangna.

 11. Bo säger:

  DEET är DDT med bra P.R. ;-)

 12. Emma säger:

  Anledningen till att Johanna sov så bra i hängmattan måste vara all träning på våra husvagnssemestrar. Ni verkar ha det helt fantastiskt! Jag har det också bra här i Uppsala och snart är det påsk, då åker jag hem till byn och får leka ensambarn! Sköt om er, kramar

Lämna en kommentar